Üretimini sadece kendi çiftliğinde yapan samimi bir markayız diyen Olive Farm Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Mermerci, Yurtdışından beklenmedik ölçüde talep almaya başladık. 2014`te seçici olarak bu taleplere cevap vereceğiz diyor.
Olive Farm, 1995`te Amerikalı sanayici mühendis Richard Rosenberg tarafından Datça`da 350 bin metrekare arazi üzerinde kuruldu. Kuruluş amacı ABD`ye dünyanın en kaliteli zeytinyağı ve yan ürünlerini gönderebilmekti. Yaşlanan Rosenberg, Olive Farm`ı 2006 yılında İstanbullu bir Datça aşığı olan Yavuz Mermerci`ye sattı.
Geçen seneler içinde Olive Farm`ın arazileri genişledi, tamamı Organik Tarım Sertifikası elde etti. kobiden.com muhabiri Didem Eryar Ünlü`nün haberine göre; organik çiftlikten elde edilen ürün çeşitleri arttı, insanların tabiatı bizzat yaşayabilmeleri için Misafirhane (Guesthouse) eklendi. Bugün Olive Farm bahçelerinde organik zeytinyağı, sirke, envai çeşit meyveler, bitkiler ve bunlardan yapılan doğal reçeller, pekmez, sabun, zeytinyağı bazlı doğal bakım ürünleri, zeytin ağacından ahşap oyuncaklar, mutfak eşyaları elde ediliyor. Gıda ürünlerinin tamamının Olive Farm çiftliğinde yetişen meyve ve bitkilerden elde edildiğini ve çiftlikte paketlendiğini söyleyen Olive Farm Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Mermerci, 75 dönüm arazi ekledik ve toplam 400 dönümlük bir çiftliğimiz oldu. Takribi 3 bin yeni meyve ağacı ve süs bitkisi dikildi. Tüm ürün içerikleri, yeni teknoloji ve Ar-Ge çalışmaları neticesinde değişti, daha doğal oldu. Tüm ürünlerin ambalajları yeniden tasarlandı ve değişti bilgilerini veriyor.
Yurtdışından çok talep var
Datça Çiftlik mağazasından sonra Gökova-Akyaka`da açılan mağazanın da başarılı olması üzerine, İstanbul Kuruçeşme`de bir mağaza daha açılmış. Yavuz Mermerci, Daha fazla mağaza açmak istemiyorum. Mağazacılık ayrı bir iş, bizim işimiz çiftliği verimli bir şekilde idare etmek ve kaliteli ürünler üretmek dese de yurtdışından beklenmedik ölçüde talep almaya başladıklarını söylüyor. Mermerci, ABD`den, Belçika`dan, Arap Yarımadası`na kadar dağıtım veya mağaza açma talepleri var. 2014`te ürünlerimizin ihracat belgelerini oluşturup yavaş ve seçici olarak bu taleplere cevap vereceğiz diyor.
Türkiye`de ve dünyada doğal ürün pazarında, talebin arzdan daha hızlı büyüyeceğini söyleyen Yavuz Mermerci, doğal ürünlerin fiyatlarının bu yüzden artacağını ifade ediyor. Olive Farm ürünlerinin ise pahalı olmadığını söyleyen Mermerci, Kâr marjını düşük tuttuk, ayrıca reklam giderimiz yok denecek kadar az. En iyi iş yapan mağazamız yazın Datça Çiftlik mağazasıdır ve burada neredeyse her ekonomik kesimden insan alışveriş yapar. Zaten Olive Farm`a alışanlar genellikle bırakamıyorlar yorumunu yapıyor.
Olive Farm samimi bir marka
Tüketicinin doğal ürünler konusunda bilinçlendiğine, ancak ambalajlarda yanıltıcı bilgi içeren ürün sayısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Mermerci, şu bilgiyi veriyor: Bizim Olive Farm duş jelimizin yüzde 35`i organik zeytinyağından oluşur ve üzerinde ‘%35 organik zeytinyağlı duş jeli` yazar. Halbuki marketlerde, içerisinde yüzde 1 oranında zeytinyağı bulunan duş jellerinin etiketinde ‘%100 Zeytinyağlı` yazıyor. Bunu, yanıltıcı buluyorum. Kozmetikte bu durum daha da vahim. Biz, ürünlerimizde hangi kimyasalların kullanılmadığını Olive Farm Kitabı`nda yazıyoruz. Olive Farm kuvvetli hikayesi olan bir markadır. Üretimini sadece kendi çiftliğinde yapar, dolayısıyla samimidir. Örneğin kozmetik üretimi belki İstanbul`da daha uygun şartlarda yapılabilirdi fakat böyle olsaydı ürünler ve marka ana akıma katılmak zorunda kalıp yozlaşırdı. Müşterilerimiz bu samimiyetin ve kalitenin farkında.